Το LTP σύνδρομο πήρε το όνομά του από τις πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων (LTPs Lipid Transfer).
Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό περίβλημα πολλών φυτών και η λειτουργία τους είναι να μεταφέρουν διάφορες ουσίες και να προστατεύουν τα φυτά από τα βακτήρια.
Η συγκέντρωση τους στο εξωτερικό περίβλημα των φυτών είναι αρκετά υψηλή και οι πρωτεΐνες αυτές είναι πολύ ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες.
Συνεπώς αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει αλλεργία σε κάποια από τις παραπάνω πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων δεν έχει σημασία αν η τροφή που θα λάβει είναι φρέσκια ή επεξεργασμένη.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπιες τοπικές αντιδράσεις δηλαδή κνησμός μέσα στο στόμα ή πρήξιμο έως και αναφυλακτικό σοκ (βαριές αντιδράσεις). Μπορεί να εμφανίζονται αμέσως μετά την βρώση ενός φρούτου π.χ. ροδάκινο, βερίκοκο κ.άλ. γιατί είναι τα φρούτα που έχουν υψηλή συγκέντρωση LTP πρωτεϊνών.
Τροφές που μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες μεταφοράς λιπιδίων
1) ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ : καρύδι, φουντούκι, κάστανο, αμύγδαλο
2) ΦΡΟΥΤΑ: ροδάκινο, μήλο, αχλάδι, κεράσι, βερίκοκο
3) ΛΑΧΑΝΙΚΑ: κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, μαϊδανός, μαρούλι, λάχανο, σπαράγγι.
4) ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι.
5) ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: ντομάτα, ρόδι, ακτινίδιο, σταφύλι.
Η εμφάνιση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε ασθενείς που εμφανίζουν το LTPs σύνδρομο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που θα συμβάλλουν στην εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων ήπιων ή σοβαρότερων.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:1) άσκηση, 2) εμπύρετο, 3) λήψη φαρμάκων κυρίως αντιπυρετικών ή αντιφλεγμονοδών π.χ. ασπιρίνη, 4) λήψη αλκοόλ, 5) έμμηνος ρήση.
Όλες οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, σε κάθε ασθενή δεν παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα πάντα και με την ίδια ένταση.