Η κνίδωση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα για τους πάσχοντες και τους θεράποντες ιατρούς. Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα ποσοστό 15-25% του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα επεισόδιο κνίδωσης.

Η κνίδωση ή ουρτικάρια χαρακτηρίζεται από κνησμώδεις πομφούς με ερύθημα που διαρκούν συνήθως για λίγες ώρες. Οι βλάβες του δέρματος έχουν ακανόνιστο ή στρογγυλό σχήμα με έντονο κνησμό.

Όταν η κνίδωση δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες είναι ΟΞΕΙΑ ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει >6 εβδομάδες και ονομάζεται χρόνια κνίδωση.

Το δέρμα πολλές φορές φαίνεται σα γεωγραφικός χάρτης. Τις περισσότερες φορές η κνίδωση συνοδεύεται από αγγειοοίδημα σε ποσοστό 40%, ή μπορεί και να εμφανίζεται μόνη της.

Τα αγγειοοιδήματα είναι πρήξιμο δεν είναι κνησμώδες συνήθως είναι σαφώς περιγεγραμμένο και εμφανίζεται στα χείλη, βλέφαρα, χέρια, γεννητικά όργανα.

Αφορά κυρίως τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος καθώς και τους βλεννογόνους. Η διάρκεια του αγγειοοιδήματος μπορεί να διαρκέσει για λίγες ώρες ή ακόμη περισσότερο από ένα 24ωρο.

Η κνίδωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια

1) Λήψη τροφών: ξηροί καρποί, οστρακοειδή, ψάρια, αυγά, γάλα, σόγια, σιτάρι, λαχανικά.
2) Ουσίες: συντηρητικά, δηλητήρια σφήκας-μέλισσας, λάστιχο(latex)
3) Φάρμακα: 1.αντιβιοτικά (κυρίως β-λακταμικά) 2.άλλα φάρμακα (ασπιρίνη, μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή, μυοχαλαρωτικά.
4) Αεροαλλεργιογόνα: ακάρεα οικιακής σκόνης, επιθήλια γάτας-σκύλου, μύκητες, γύρεις.
5) Τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα ισταμίνης (φράουλες, γαρίδες, αστακός, τυριά, σπανάκι)
6) Φυσικοί παράγοντες ( ψύξη, ηλιακή ακτινοβολία, δόνηση, άσκηση, νερό, πίεση)
7) Λοιμώξεις

Πως θα γίνει η διάγνωση της κνίδωσης;

α) Πρέπει να ληφθεί ένα προσεκτικό λεπτομερές σύντομο ιστορικό: αν ο ασθενής έπαιρνε κάποιο φάρμακο ή τι έφαγε πρόσφατα ή αν υπάρχει κάποια λοίμωξη.
β) Αν είχε άλλο επεισόδιο ο ασθενής στο παρελθόν
γ) Την έναρξη των συμπτωμάτων σε σχέση με το αίτιο ή την επαφή με κάποιο παράγοντα εκλυτικό π.χ. ζέστη, κρύο, πίεση.
δ) Φυσική κλινική εξέταση.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της κνίδωσης

  • Χορήγηση αντιισταμινικών
  • Αν τα συμπτώματα είναι βαρύτερα χορήγηση κορτικοστεροειδών.
  • Όταν οι ασθενείς εμφανίζουν ιστορικό κνίδωσης ή αγγειοοιδήματος που οφείλεται σε τροφή ή νυγμό από σφήκα-μέλισσα είναι απαραίτητο να συνταγογραφηθεί αδρεναλίνη με ειδική συσκευή αυτοχορήγησης (fast ject ή epipen ).
  • Θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα (εμβόλιο). Σε μεγάλο ποσοστό οι ασθενείς με κνίδωση ελέγχονται με την κατάλληλη θεραπεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.