Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν ένα από τα πιο σύνθετα και συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αλλεργιολόγος.

Μέχρι και το 25% του πληθυσμού περιγράφουν κάποιου είδους αντίδραση μετά από την κατανάλωση τροφής.

Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά αλλεργικές αλλά μπορεί να αποτελούν συνέπεια δυσανεξίας σε κάποιο συστατικό, τοξικής αντίδρασης ή ακόμα και αποστροφής χωρίς οργανικό λόγο (ψυχολογική αντίδραση).

Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες φαίνεται ότι αφορούν στο 1-4% του γενικού πληθυσμού, ενώ στα παιδιά το ποσοστό φθάνει στο 8% (αν και σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι μέχρι και 25%).

Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας της πιθανότητας σοβαρών αντιδράσεων, η τροφική αλλεργία αποτελεί ένα σημαντικότατο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Πως θα Διαγνώσουμε την Τροφική Αλλεργία

Πρέπει να ακολουθήσουμε τα κάτωθι βήματα:

1) Λεπτομερές ιστορικό
2) Φυσική εξέταση
3) Αρχικός εργαστηριακός έλεγχος –αιματολογικός έλεγχος
4) Έλεγχος για τροφική αλλεργία –Δερματικά test
5) Υπάρχει κάποια άλλη νόσος;
6) Επιβεβαίωση τροφικής αλλεργίας με τροφική πρόκληση.

Συμπτώματα Τροφικής Αλλεργίας

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται άμεσα μετά την λήψη της τροφής που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της αλλεργίας και ο χρόνος εμφάνισής της είναι, είτε μέσα σε λίγα λεπτά από την λήψη της, ή το πολύ μετά από 1-2 ώρες.

Μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή με φαγούρα στο στόμα ή με γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα ή σε διάφορα σημεία του σώματος μπορεί να εκδηλωθούν πομφοί. Ακόμη μπορεί να παρουσιαστεί έντονο αίσθημα πόνου στην κοιλιά ή και γενικευμένη αναφυλαξία.

Άμεση σχέση στην εκδήλωση συμπτωμάτων τροφικής αλλεργίας έχει η ηλικία, η συμπεριφορά του ασθενούς, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής, ο τύπος και ο αριθμός των αντιδράσεων.

Επίσης η είσοδος τροφής μπορεί να προκαλέσει στους αλλεργικούς ασθενείς ναυτία, μυϊκές κράμπες, πόνο, εμετό, διάρροια (π.χ. στα παιδιά από το γάλα).

Στο δέρμα οι εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται ως κνίδωση-αγγειοοίδημα και στα βρέφη ως ατοπικό έκζεμα. Στα παιδιά επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αλλεργικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα αλλά αυτό συμβαίνει πιο σπάνια στους ενήλικες.