Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν ένα από τα πιο σύνθετα και συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αλλεργιολόγος.
Μέχρι και το 25% του πληθυσμού περιγράφουν κάποιου είδους αντίδραση μετά από την κατανάλωση τροφής.
Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά αλλεργικές αλλά μπορεί να αποτελούν συνέπεια δυσανεξίας σε κάποιο συστατικό, τοξικής αντίδρασης ή ακόμα και αποστροφής χωρίς οργανικό λόγο (ψυχολογική αντίδραση).
Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες φαίνεται ότι αφορούν στο 1-4% του γενικού πληθυσμού, ενώ στα παιδιά το ποσοστό φθάνει στο 8% (αν και σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι μέχρι και 25%).
Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας της πιθανότητας σοβαρών αντιδράσεων, η τροφική αλλεργία αποτελεί ένα σημαντικότατο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του.