Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα είναι μια σύνθετη νόσος που σχετίζεται με την φλεγμονώδη κατάσταση της μύτης και των παραρρινίων ιστών, που καλύπτουν τους παραρρίνιους κόλπους.

Οι παραρρίνιοι κόλποι βρίσκονται γύρω από την μύτη και όταν δεν λειτουργούν φυσιολογικά (φλεγμονή) επηρεάζουν την λειτουργία της αναπνοής από τη μύτη.

Σε υγιείς ανθρώπους, η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι καλύπτονται από επιθηλιακά κύτταρα καθώς και άλλα είδη κυττάρων που αποτελούν τον βλεννογόνιο φραγμό.

Η κύρια λειτουργία του είναι να απομακρύνει οτιδήποτε εισπνέει ένα άτομο από τη μύτη πχ αλλεργιογόνα,μικρόβια και άλλα σωματίδια. Στην χρόνια παραρρινοκολπίτιδα ο βλεννογόνιος φραγμός είναι ελαττωματικός.

Η διαταραχή αυτή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ρινίτιδας όπως: μπούκωμα, καταρροή, παχύρευστη οπισθορινική έκκρηση, ημικρανία, πόνο στο πρόσωπο και απώλεια όσφρυσης. Πολλές φορές όταν έχουμε πρόβλημα και στους κατώτερους αεραγωγούς (πνεύμονες) έχουμε συμπτώματα βήχα.

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες;

ρινικοί πολύποδεςΡινικοί πολύποδες είναι ο βλενογόννιος ιστός που βρίσκεται εντός των παραρρίνιων κόλπων και συνήθως σχηματίζει καλοσχηματισμένες προσεκβολές.

Συνήθως με την χρόνια ρινοπαρραρινοκολπίτιδα συνηπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως: αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και ατοπική δερματίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων;

  • Ρινοσκόπηση
  • Αξονική τομογραφία

Θεραπευτική αντιμετώπιση

  • Τοπικά κορτικοστερεοειδή στην μύτη
  • Χειρουργική επέμβαση για ανακούφηση
  • Θεραπεία Anti-Ige