Είδη Ανοσοθεραπείας
Ενέσιμη ανοσοθεραπεία:
Διακρίνουμε δύο στάδια ανοσοθεραπείας:
Α) Πρώτη φάση, κατά την οποία ο ασθενής κάνει ένα εμβόλιο ανά εβδομάδα για περίπου τρείς μήνες όπου σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο αυξάνονται οι χορηγούμενες δόσεις(initial set).Τα εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια μπορεί να είναι ακάρεα οικιακής σκόνης, γύρεις, αλλεργιογόνα γάτας η σκύλου και εκχυλίσματα μυκήτων.
Για να είναι αποτελεσματικότερη η θεραπεία, είναι πολύ βασικό να γνωρίζει ο αλλεργιολόγος(αφού έχουν προηγηθεί τα Δερματικά Τεστ-έλεγχος in vitro)να γνωρίζει τα ποσοστά της ευαισθησίας και τους συνδυασμούς των αλλεργιογόνων που θα χρησιμοποιήσει στο κάθε εμβόλιο γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της ενέσιμης κλασικής ανοσοθεραπείας.
B) Δεύτερη φάση αποτελεί η Θεραπεία συντήρησης, κατά την οποία ο ασθενής έχει φτάσει στην μέγιστη δόση οπότε,τα εμβόλια χορηγούνται ανά τέσσερεις εβδομάδες.
Η ενέσιμη ανοσοθεραπεία θεωρείται η κύρια θεραπεία των αλλεργικών νόσων έναντι της υπογλώσσιας αλλά παρουσιάζει και ορισμένες δυσκολίες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί ο ασθενής, διότι είναι χρονοβόρος,απαιτείται η επίσκεψη του ασθενούς κάθε μήνα στον αλλεργιολόγο(παραμονή στο ιατρείο για δεκαπέντε λεπτά ο λιγότερος χρόνος προς αντιμετώπισης τυχόν εμφάνισης τοπικής η άλλης αντίδρασης) , τουλάχιστον για διάρκεια 5-7 ετών.
Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία:
Αυτόν τον τύπο θεραπείας ακολουθούν άτομα τα οποία βρίσκονται σε μακρινές περιοχές είτε που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να επισκέπτονται τον γιατρό για το καθιερωμένο εμβόλιο η ο βαθμός ευαισθητοποίησης του ασθενούς είναι ελάχιστος.
Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία ο ασθενής λαμβάνει κατ’εντολη του γιατρού μόνος το εμβόλιο με ψεκασμό η με σταγόνες κάτω από τη γλώσσα.
Όπως και στον κλασσικό τύπο ανοσοθεραπείας έτσι και σε αυτόν τον τύπο διακρίνουμε δ δύο στάδια την αρχική φάση και την φάση συντήρησης. Στην πρώτη φάση αρχίζει ο ασθενής από μόνος του την θεραπεία, βάσει ενός πρωτοκόλλου να ανεβάζει την δόση του εμβολίου σταδιακά έως ότου φτάσει στην μέγιστη δόση συντήρησης.
Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία είναι ελάχιστες και παρουσιάζονται είτε με κάποιο πόνο στο στομάχι είτε με κάποιο ήπιο πρήξιμο στη γλώσσα η στα χείλη.