Η μόνη αιτιολογική προσέγγιση της αλλεργίας είναι η ανοσοθεραπεία.

Δυστυχώς, η πρόληψη συνήθως δεν είναι εφικτή και η συμπτωματική αγωγή, αν και προσωρινά μπορεί να είναι κάπως αποτελεσματική, δεν αντιμετωπίζει το αίτιο της αλλεργίας.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα θεραπείας των αλλεργιών εφόσον υπηρετούνται κάποιες βασικές αρχές.

Πρώτη και κύρια αρχή είναι η λεπτομερής διαγνωστική προσέγγιση προκειμένου να βρεθεί το υπεύθυνο για κάθε ασθενή αλλεργιογόνο.

Δεύτερη είναι η χορήγηση αξιόπιστων σκευασμάτων, στη σωστή δοσολογία και η αποφυγή λανθασμένων συνδυασμών τους.

Τέλος, κεφαλαιώδους σημασίας είναι η συνεργασία με τον ασθενή προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση από την πλευρά του.

Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται σε δύο περιπτώσεις: την αναπνευστική αλλεργία (δηλαδή την αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα) και την αλλεργία σε υμενόπτερα (μέλισσες και σφήκες).

Τα πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας

Η ανοσοθεραπεία εμφανίζει εξαιρετικά σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι αιτιολογική θεραπεία, αντιμετωπίζει δηλαδή το αίτιο της αλλεργίας. Εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα προς όφελος του ασθενή και, επομένως, θεραπεύει την αλλεργία. Ο ασθενής εκτίθεται στα αλλεργιογόνα που προηγουμένως τον ενοχλούσαν και δεν εμφανίζει συμπτώματα!
  • Η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών (ιδιαίτερα παιδιών) με αλλεργική ρινίτιδα θα εμφανίσουν εξαιτίας της και αλλεργικό άσθμα κατά τα προσεχή έτη της ζωής τους. Για τους ασθενείς αυτούς, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη αν θα είναι στους τυχερούς που δεν θα εμφανίσουν ή στους άτυχους που θα εμφανίσουν αλλεργικό άσθμα. Η ανοσοθεραπεία εμποδίζει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε άσθμα!
  • Οι αλλεργίες έχουν την τάση να εξαπλώνονται. Ένας ασθενής κάποια χρονική στιγμή της ζωής του είναι αλλεργικός σε 1-2 αλλεργιογόνα, αλλά με την πάροδο των ετών αυτές οι ευαισθητοποιήσεις μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να γίνει αλλεργικός σε 5-6 αλλεργιογόνα... Έτσι, ενώ ο ασθενής παρουσίαζε συμπτώματα για λίγες μόνο ημέρες, προοδευτικά παρουσιάζει συμπτώματα για όλη την άνοιξη ή και ολόκληρο το χρόνο. Η ανοσοθεραπεία εμποδίζει αυτή την εξάπλωση των αλλεργιών!
  • Ειδικά στην περίπτωση της αλλεργίας στα υμενόπτερα, η ανοσοθεραπεία σώζει ζωές!

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί το καλύτερο όπλο που διαθέτει ο αλλεργιολόγος για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του αλλεργικού ασθενή.

Είδη Ανοσοθεραπείας

Ενέσιμη ανοσοθεραπεία:

Διακρίνουμε δύο στάδια ανοσοθεραπείας:

Α) Πρώτη φάση, κατά την οποία ο ασθενής κάνει ένα εμβόλιο ανά εβδομάδα για περίπου τρείς μήνες όπου σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο αυξάνονται οι χορηγούμενες δόσεις(initial set).Τα εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια μπορεί να είναι ακάρεα οικιακής σκόνης, γύρεις, αλλεργιογόνα γάτας η σκύλου και εκχυλίσματα μυκήτων.

Για να είναι αποτελεσματικότερη η θεραπεία, είναι πολύ βασικό να γνωρίζει ο αλλεργιολόγος(αφού έχουν προηγηθεί τα Δερματικά Τεστ-έλεγχος in vitro)να γνωρίζει τα ποσοστά της ευαισθησίας και τους συνδυασμούς των αλλεργιογόνων που θα χρησιμοποιήσει στο κάθε εμβόλιο γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της ενέσιμης κλασικής ανοσοθεραπείας.

B) Δεύτερη φάση αποτελεί η Θεραπεία συντήρησης, κατά την οποία ο ασθενής έχει φτάσει στην μέγιστη δόση οπότε,τα εμβόλια χορηγούνται ανά τέσσερεις εβδομάδες.

Η ενέσιμη ανοσοθεραπεία θεωρείται η κύρια θεραπεία των αλλεργικών νόσων έναντι της υπογλώσσιας αλλά παρουσιάζει και ορισμένες δυσκολίες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί ο ασθενής, διότι είναι χρονοβόρος,απαιτείται η επίσκεψη του ασθενούς κάθε μήνα στον αλλεργιολόγο(παραμονή στο ιατρείο για δεκαπέντε λεπτά ο λιγότερος χρόνος προς αντιμετώπισης τυχόν εμφάνισης τοπικής η άλλης αντίδρασης) , τουλάχιστον για διάρκεια 5-7 ετών.

Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία:

Αυτόν τον τύπο θεραπείας ακολουθούν άτομα τα οποία βρίσκονται σε μακρινές περιοχές είτε που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να επισκέπτονται τον γιατρό για το καθιερωμένο εμβόλιο η ο βαθμός ευαισθητοποίησης του ασθενούς είναι ελάχιστος.

Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία ο ασθενής λαμβάνει κατ’εντολη του γιατρού μόνος το εμβόλιο με ψεκασμό η με σταγόνες κάτω από τη γλώσσα.

Όπως και στον κλασσικό τύπο ανοσοθεραπείας έτσι και σε αυτόν τον τύπο διακρίνουμε δ δύο στάδια την αρχική φάση και την φάση συντήρησης. Στην πρώτη φάση αρχίζει ο ασθενής από μόνος του την θεραπεία, βάσει ενός πρωτοκόλλου να ανεβάζει την δόση του εμβολίου σταδιακά έως ότου φτάσει στην μέγιστη δόση συντήρησης.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία είναι ελάχιστες και παρουσιάζονται είτε με κάποιο πόνο στο στομάχι είτε με κάποιο ήπιο πρήξιμο στη γλώσσα η στα χείλη.