Το πρώτο βήμα για την ανοσοθεραπεία είναι η αναγνώριση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου με τα κύρια εργαλεία που έχει ο αλλεργιολόγος στη διάθεσή του: τις δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού και τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.
Μόλις γίνει αυτό, ο αλλεργιολόγος καταστρώνει ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης της αλλεργίας στο οποίο η ανοσοθεραπεία πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο.
Χορήγηση της ανοσοθεραπείας
Η χορήγηση της ανοσοθεραπείας μπορεί να είναι υποδόρια ή υπογλώσσια.
Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής επισκέπτεται τον ιατρό του μία φορά το μήνα και γίνεται εμβολιασμός όπως με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.
Εξαίρεση σε αυτήν τη διαδικασία αποτελεί το πρώτο διάστημα της θεραπείας που διαρκεί, ανάλογα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζει ο αλλεργιολόγος, περίπου 1-1.5 μήνα και κατά το οποίο χορηγούνται σταδιακά αυξανόμενες δόσεις του εμβολίου σε μικρότερα (συνήθως εβδομαδιαία) χρονικά διαστήματα.
Στη δεύτερη περίπτωση, η ανοσοθεραπεία λαμβάνεται στο σπίτι καθημερινά. Ο ασθενής (ή ο γονιός του) τοποθετεί κάτω από τη γλώσσα λίγες σταγόνες από το κατάλληλο σκεύασμα, τις κρατάει εκεί για περίπου 2 λεπτά και μετά τις καταπίνει.
Συνίσταται για τα επόμενα 30 λεπτά να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού ή υγρών.
Η επιλογή της υποδόριας ή υπογλώσσιας χορήγησης γίνεται μετά από σχετική ενημέρωση του ασθενούς ή των γονιών του, και η επιθυμία τους λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Η ανοσοθεραπεία είναι μακροχρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι η συμμόρφωση του ασθενούς.